DCD knows DM

DM staat voor Direct Mail en is een vorm van Direct Marketing. Een Direct Mail is een fysieke marketinguiting die per post naar klanten en/of prospects wordt verstuurd. Vaak gaat het om een kaart of brief met een actiematige boodschap en een conversiegericht design. In een marketingstrategie die steeds meer online georiënteerd is, kan een offline Direct Mail een interessante aanvulling zijn in de strijd om de aandacht van de consument.

DCD heeft als DM bureau jarenlange ervaring met het bedenken, ontwerpen en begeleiden van Direct Mail-campagnes. Bekijk hieronder ons werk of lees verder over hoe een Direct Mail jouw bedrijf kan helpen om de salesdoelen te behalen.

De kracht van Direct Mail

Dat de marketingstrategie van de meeste bedrijven een steeds sterker online karakter krijgen staat vast. Dat is ook logisch. Bedrijven willen daar zijn waar de consument is. Als die een steeds groter deel van zijn dag online doorbrengt, dan volgen de bedrijven vanzelf. Zo heeft de strijd om de aandacht van de consument zich het afgelopen twee decennia steeds meer verschoven van het offline- naar het onlinedomein. Bijkomend voordeel online zijn de relatief lage kosten en vergaande mogelijkheden tot segmentatie en resultaatanalyse die advertentieplatformen als Google Ads, Facebook en Instagram Ads bieden. Is offline marketing daarmee definitief afgeschreven? Zeker niet.

Offline marketing, zoals Direct Mail, kan nog altijd een waardevolle aanvulling zijn op de marketingstrategieën van veel bedrijven. Laten we eens dieper ingaan op de kracht van Direct Mail en waarom het nog steeds relevant is. Zelfs in dit tijdperk van digitalisering.

 1. Tastbaarheid en authenticiteit
  Een van de belangrijkste voordelen van Direct Mail is de tastbare aard ervan. Ontvangers kunnen een fysiek poststuk vasthouden, openen en lezen. Dit creëert een gevoel van authenticiteit en betrokkenheid dat digitale communicatie moeilijk kan evenaren. Mensen hechten vaak meer waarde aan iets dat ze kunnen vasthouden.
 2. Creatieve mogelijkheden
  Met Direct Mail kun je creatief zijn, heel creatief. Er is een ruime keuze aan formaten, papiersoorten, kleuren en ontwerpen om jouw boodschap zoveel mogelijk op te laten vallen. Vergelijk dit onderscheidende vermogen van een DM in de brievenbus of op de deurmat met een e-mail in een overvolle inbox en de kracht van DM wordt direct duidelijk.
 3. Gerichte communicatie
  Dankzij gegevensanalyse en segmentatie kunnen Direct Mail-campagnes heel gericht worden uitgevoerd. Pas de boodschap of call-to-action aan aan de specifieke interesses en behoeften van individuele ontvangers en vergroot zo de kans op een positieve respons.
 4. Integratie met online marketing
  Direct Mail hoeft niet in strijd te zijn met online marketing. Het kan naadloos worden geïntegreerd in een bredere marketingstrategie. Een Direct Mail-campagne kan dienen als een brug tussen online en offline inspanningen, waardoor een consistente boodschap over verschillende kanalen kan worden verspreid.
 5. Meetbaarheid en effectiviteit
  Hoewel het meten van de effectiviteit van Direct Mail wat uitdagender is dan bij online advertenties, zijn er nog steeds genoeg manieren om de impact ervan te evalueren. Bijvoorbeeld door het gebruik van unieke kortingscodes of speciale aanbiedingen die alleen in de Direct Mail worden vermeld.

Opgericht in 2010
Kennis van reclame sinds 1992

Met welke vraag je ook bij DCD aanklopt (conversie / resultaat / iets leuks of moois / een goed doel / one-stop-copy-shop / full-service reclamebureau / anders nl…) we durven te stellen: DCD knows…

 • 2010
 • 2013
 • 2016
 • 2020

Opgericht in 2010
Kennis van reclame sinds 1992

Met welke vraag je ook bij DCD aanklopt (conversie / resultaat / iets leuks of moois / een goed doel / one-stop-copy-shop / full-service reclamebureau / anders nl…) we durven te stellen: DCD knows…

Hoe ziet een Direct Mail-campagne eruit?

Er zitten heel wat handelingen tussen het besluit om Direct Mail in te zetten en het moment dat de uiting daadwerkelijk op de deurmat valt. Als DM Bureau weten we precies hoe we het proces van A tot Z zo soepel mogelijk kunnen laten verlopen. Van de eerste schetsen tot het cPDF’en van de definitieve uitingen, van de productiebegeleiding tot het controleren van de drukkleuren aan de hand van de huisstijl. In het algemeen onderscheiden we de volgende stappen wanneer we samen met een klant een Direct Mail-campagne uitwerken.

Stap 1: Doelstellingen en doelgroep

 • Strategische planning
  Een succesvolle DM campagne begint met het vaststellen van duidelijke doelstellingen. Wat willen we bereiken? Willen we nieuwe klanten werven, bestaande klanten opnieuw betrekken of specifieke producten promoten? Een helder begrip van de doelen is cruciaal voor zowel het creatieproces als het bepalen van de algehele succes van de campagne.
 • Doelgroepsegmentatie
  We identificeren nauwkeurig de doelgroep nauwkeurig. Welke demografische gegevens, interesses en gedragingen kenmerkt de ideale ontvanger van de DM? Een duidelijk beeld van de doelgroep helpt bij het aanpassen van onze boodschap en het maximaliseren van de respons.

Stap 2: Creatie en ontwerp

 • Boodschap en inhoud
  We bedenken een overtuigende boodschap die de ontvangers zoveel mogelijk zal aanspreken. De boodschap moet relevant zijn voor hun behoeften en/of eventuele problemen oplossen. We voegen een aantrekkelijke call-to-action toe om de gewenste actie te stimuleren.
 • Creatief ontwerp
  Het visuele aspect van een DM is essentieel voor het succes ervan. Voor iedere Direct Mail maken we een design dat past bij de doelen die in stap 1 zin geformuleerd en de kans op conversie maximaliseert.

Stap 3: Productie

 • Drukwerk en materiaalkeuze
  We kiezen het juiste papier, druktechnieken en formaten voor de DM. De kwaliteit van het materiaal kan een grote impact hebben op de perceptie van de mailing.
 • Personalisatie
  We gebruiken de beschikbare gegevens om de Direct Mail te personaliseren. Ontvangers zullen eerder overgaan tot actie wanneer de uiting specifiek op hen is afgestemd

Stap 4: Verzending en bezorging

 • Adressen en verzendlijsten
  We zorgen ervoor dat onze adressen up-to-date zijn en dat we de juiste ontvangers bereiken. Een nauwkeurige en actuele verzendlijst is van cruciaal belang.
 • Verzendmethode
  We kiezen de juiste verzendmethode, zoals gewone post, geadresseerde post of huis-aan-huisbezorging, afhankelijk van onze doelgroep en budget.

Stap 5: Opvolging en analyse

 • Responsvolging
  De klant volgt de respons op onze DM-campagne nauwlettend. Ze registreren het aantal reacties, conversies en eventuele feedback van ontvangers.
 • Analyse
  We evalueren de resultaten in vergelijking met onze oorspronkelijke doelstellingen. Wat ging goed? Wat kan worden verbeterd? Deze gegevens kunnen worden gebruikt om toekomstige campagnes te verfijnen.

Stap 6: Optimalisatie

 • Leren en verbeteren
  We gebruiken de inzichten uit eerdere campagnes om onze DM-strategie voortdurend te verbeteren. We experimenteren met verschillende boodschappen, ontwerpen en doelgroepsegmentaties om te ontdekken wat het beste werkt.

Veelgestelde vragen over DM

Wat is een DM?

DM staat voor Direct Mail en is een vorm van Direct Marketing (wat zich verwarrend genoeg ook tot DM laat afkorten). Een Direct Mail is een fysieke marketinguiting die per post naar klanten en/of prospects wordt verstuurd. Vaak gaat het om een kaart of brief met een actiematige boodschap en een conversiegericht design. In een marketingstrategie die steeds meer online georiënteerd is, kan een offline Direct Mail een interessante aanvulling zijn in de strijd om de aandacht van de consument.

Wat is het voordeel van Direct Mail in vergelijking met digitale marketingmethoden?

Het belangrijkste voordeel van Direct Mail is de tastbare aard ervan. In tegenstelling tot digitale advertenties kunnen ontvangers een fysiek poststuk vasthouden, wat authenticiteit en betrokkenheid creëert. Het heeft ook de mogelijkheid voor creatieve ontwerpen en personalisatie, wat de aandacht van de ontvanger kan vastleggen en de kans op een positieve reactie vergroot.

Hoe kunnen we de effectiviteit van een Direct Mail-campagne meten en evalueren?

De effectiviteit van een Direct Mail-campagne kan worden gemeten aan de hand van responspercentages, conversies en ROI (Return on Investment). Door unieke trackingcodes, speciale aanbiedingen of gepersonaliseerde URL’s toe te voegen, kunt u bijhouden hoeveel ontvangers reageren op jouw DM. Na de campagne kunnen we samen de resultaten evalueren en aanpassingen maken voor toekomstige campagnes.

Is Direct Mail geschikt voor alle soorten bedrijven en industrieën?

Direct Mail kan effectief zijn voor verschillende bedrijven en sectoren, maar de relevantie ervan kan variëren afhankelijk van de doelgroep en het product of de dienst die wordt gepromoot. Het is vooral geschikt voor bedrijven die zich willen richten op specifieke doelgroepen en een tastbare indruk willen achterlaten.

Welke rol speelt personalisatie bij het succes van een Direct Mail-campagne?

Personalisatie is van cruciaal belang voor het succes van een Direct Mail-campagne. Door de boodschap en het aanbod af te stemmen op de individuele ontvangers, verhogen we de kans op betrokkenheid en conversie. Ontvangers zijn eerder geneigd te reageren op berichten die specifiek op hun behoeften zijn afgestemd.

Best nieuwsgierig naar iets nieuws?

Ga ervoor, kijk of het met ons klikt! Doesgek:

Zij weten DCD te vinden